onsdag 17 augusti 2011

"Vill man veta var ett rör ligger, kan man alltid fråga Gunnar"

SMP Växjö 2011-07-24

Invånarna i Marklanda by har tillsammans just grävt ner bredband och arbetar nu med att bygga ett nytt avloppssystem. Gunnar Fröberg, 88 år, är gammal byggnadssnickare och i allra högsta grad involverad i arbetet.

Precis vid vägkanten i Marklanda by lägger arbetarna, som alla är grannar med varandra, ner de sista avloppsrören för att snart täcka igen diket och kunna börja på bygget med avloppshuset. Framåt årsskiftet räknar de med att projektet, där byns samtliga tio hushåll är med, blir färdigt.

– Vi är yrkesgubbar allihop som kommer från olika håll. Några kan lägga rör och några kan snickra, säger 88-årige Gunnar Fröberg, som är en av de ledande personerna i projektet.

– Vill man veta var ett rör ligger i marken, kan man alltid fråga Gunnar. Han vet allt om den här marken, säger Anders Martinsson, projektledare.

Engagemanget är stort bland invånarna i Marklanda by som själva investerat ekonomiskt i projektet. Det handlar om att lägga ner bredband och sedan koppla det till varje hus. Men det byggs också ett nytt avloppssystem. Kommunen har granskat avloppssystemen och kommit fram till att de borde bygga ett gemensamt system.

– Vi blev prio ett där kan man säga, säger Anders Martinsson.

Gunnar Fröberg förklarar engagemanget som finns och alltid har funnits i byn.

– Vi har aldrig varit lata i den här byn. Här har vi i alla tider hjälpts åt, säger han.

Han har arbetat som byggnadssnickare i hela sitt liv. Han byggde sitt första hus redan 1939. Att nu, mer än 70 år senare, vara på gång med att bygga ett avloppshus, tycker han är fantastiskt att få göra tillsammans med sina grannar.

– Det här betyder så klart mycket för byborna, men mest kanske det ändå betyder för kommunen, att vi fixar vårt eget avlopp menar jag, säger han och skrattar.

Framför allt är det avloppshuset som Gunnar Fröberg är involverad i att bygga. Med sina gedigna kunskaper om hur man bygger ett hus och om hur marken ser ut i Marklanda by, är han en viktig person i projektet.

– Jag är den som berättar vilka brädor som ska användas, säger han.

Och visst är Gunnar Fröberg nöjd med allt som snart kommer på plats och kan börja användas. Han förklarar att det är många timmars arbete som ligger bakom detta, men att han själv kanske inte kommer att dra nytta av allt, som bredbandet till exempel.

– Det är lika bra att ordna detta nu med avlopp och bredband även om jag kanske inte kommer att använda bredbandet, men det flyttar väl in någon i mitt hus efter mig sedan. Det gäller att inte komma på efterkälken, säger han.


Anders Martinsson har bott i byn i fem år och uppskattar engagemanget bland byborna.

Alla hjälper till. Jan Gustavsson, Lars Prick, Gunnar Fröberg, Leif Dacke, Michael Fosseus, Sven Johansson, Sievert Karlsson, Göran Olofsson och Anders Martinsson.

Här borta ska vi snart bygga vårt avloppshus. Det gör vi så fort vi har grävt ner rören, säger Gunnar Fröberg (längst till höger). Från vänster står Sven Johansson, Jan Gustavsson och Anders Martinsson.


Jag byggde mitt första hus här 1939, så jag har varit med ett tag, berättar 88-årige Gunnar Fröberg.

Inga kommentarer: